Турбулентно време у коме су истина, правда и морал постале имагинарне категорије, а манипулација, превара и интерес наша реалност, нама обичним људима намећu два пута.

Први је да се утопимо у муљ савременог доба у коме је цело друштво а уз њега и новинарство дотакло дно и својим сензационалистичким приступом, врши таблоидизацију и старлетизацију истог. Свесно гушећи сва права и потребе јавности.

Други пут, онај тежи, представља новинарство као тековину демократије која се ослања на потребу и интерес јавности да зна, а не на интерес тајкуна, локалних моћника и политичара да нешто буде или не буде публиковано и то искључиво на начин који само њима одговара.

Ми смо изабрали тај други пут. Прави пут.

У праску сукоба два права, права јавности на објективно, правовремено и независно иформисање са једне стране и права новинара на рад, као једног елементарног и уставом загарантованог права са друге стране, нашли смо се ми (ГЛАС ПОМОРАВЉА) у жељи да створимо атмосферу у којој се ова два права неће међусобно искључивати.

Цензура и аутоцензура Поморавским округом заударају већ деценијама, па је императив времена у коме живимо, очување слободне мисли, која ће помоћи стварању амбијента у коме је човек централна фигура, а не интереси политичких и криминалних групација, као и власника крупног капитала.

Свесни проблема и притисака који нас очекују, дајемо обећање да ћемо остати доследни идејама због којих смо се окупили и да ћемо на овај начин дати допринос ПРОМЕНИ социјалне, економске и образовне парадигме и на тај начин учинити наше окружење таквим, да млади људи препознају ову земљу као место  коме се вреди друштвено организовати и борити за бољу будућност, будућност у коју верујемо.

 

ГЛАС ПОМОРАВЉА
Уреднички колегијум
лета Господњег 2017

Главни и одговорни уредник
Стефан Вук-Милановић